Nieuws


Retour Ameland - dinsdag 24 maart 2015

Retour Ameland - Rita Kijff-Pot
 

 
Ameland 24 maart 2015 - In zaal 't Möllenershiem van Zorgcentrum De Stelp in Hollum is het nieuwste boek Retour Ameland van Rita Knijff-Pot gelanceerd. De auteur overhandigde het eerste exemplaar aan de burgemeester van Ameland Albert de Hoop.
 
Onder de aanwezige geïnterviewden waren vier 'oorlogskinderen'.

De covertekst van het boek:
In december 2011 vertelde Robert aan de auteur Rita Knijff-Pot over zijn verblijf op het eiland Ameland in de Tweede Wereldoorlog. Niet alleen hij, maar vele kinderen hadden op jonge leeftijd ver van huis weken, maanden of jaren doorgebracht op Ameland tijdens de oorlog, waar ze werden opgevangen door eilandbewoners. Er was geen groter contrast denkbaar dan het verblijf op het eiland in die tijd en de thuissituatie op het vasteland. Het zou een allesbepalende invloed op hun leven hebben. Het eiland bleef hun hele leven een rol van betekenis spelen, omdat de oorlog op de achtergrond voortdurend aanwezig bleef. Rita Knijff-Pot heeft het verhaal van Robert in een bredere context geplaatst. De geschiedenis van kinderen in oorlogstijd en de jaren die volgden. In alle dorpen op Ameland, Hollum en Ballum, Nes en Buren, werden kinderen uit de grote steden van West-Nederland ondergebracht. In het verhaal ‘Retour Ameland’ speelt Hollum een prominente rol.
 
Het verhaal Retour Ameland is een mozaïekverhaal met steeds terugkerende personen in de tijd, die begint in WO II tot heden. De titel geeft de verbondenheid met het eiland aan.
 


                        

       Robert ontvangt Retour Ameland                                                        Tien geïnterviewden waaronder vier 'oorlogskinderen'


Terug naar de vorige pagina >