Biografie

Rita Knijff-Pot woont en werkt in het Gooi. Ze is geboren in Utrecht en groeide op in Limburg.
 
Na de studie HBO Klinische Chemie en Microbiologie in Eindhoven ging ze werken aan de Universiteit van Utrecht, Faculteit Wis- en Natuurkunde. Haar belangstelling voor Beeldende Kunst zorgde voor evenwicht in gevoel en verstand. Ze deed op zaterdag Kunstacademie Rotterdam, grafiek; er volgde een expositie in Amsterdam en deelname aan een grote expositie in Parijs. Portrettekenen leerde ze bij Maarten Krabbé, schilderen bij Ingrid Schubert, Mark van Praagh en Herman Tjepkema, en nam deel aan exposities in Hilversum en Arnhem.
 
Ze was contractstudent Kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam. Al schrijvende over kunst, besloot ze tot een cursus korte verhalen schrijven aan de Schrijversvakschool in Amsterdam. Haar verhaal ging over een kunstroof tijdens het uiteenvallen van het huwelijk van een kunsthistorica. De positieve beoordeling verleende haar toegang tot de officiële opleiding bij hetzelfde instituut om de literaire kant van het schrijven te ontwikkelen en er volgden twee leerzame jaren. Vervolgens verdiepte ze zich op de Hogeschool Utrecht, Journalistiek, in literaire non-fictie.
 
Ze schreef columns voor een landelijke website. Dat resulteerde in twee bundels ‘Stand By Your Man’  juni 2007 en ‘Stand By Your Man II, over de grenzen’ maart 2010. Na Stand By Your Man I en II is in 2013 Stand By Your Man verschenen, een verzamelbundel waarin naast het nieuwe derde deel 'De Board', ook deel I en II zijn opgenomen. Hiervan is ook een Engelstalige editie. In 2011 debuteerde ze met 'Spaans Meisje op Ameland'.
   
Bibliografie:
 
WAAR GA JE NAAR TOE LEA?
Januari 2023
 
'THUISLAND'
Juni 2020 - Eerste druk
September 2020 - E-book 
 
'Een Jaar Later'
Juli 2017 - Eerste druk
Februari 2019 - Tweede, herziene druk
September 2019 - Hardcover uitgave
 
'Retour Ameland'
Maart 2015 - Eerste druk
Juni 2017 - Tweede, herziene druk
 
'STAND BY YOUR MAN' - in English
Omnibus book
May  2014
 
'STAND BY YOUR MAN'
Verzamelbundel
November 2013
 
Spaans Meisje op Ameland
Maart 2011 - Eerste druk
Juli 2011 - Tweede, herziene druk
Juni 2017 - Derde, herziene druk